10 maja 2017 Udostępnij

Aloes w ochronie zdrowia i urody cz I

Aloes to wyjątkowa roślina, która byłą stosowana w medycynie naturalnej praktycznie od tysięcy lat. Stosowana już w okresie starożytnego Egiptu co pokazują nam zachowanie w piramidach obrazki. Ze względu na wyjątkowy potencjał leczniczy aloes był traktowany jako naturalne źródło nieśmiertelności. Do dziś roślina jest wciąż chętnie uprawiana i wykorzystywana w szerokim zakresie ochrony zdrowia oraz urody.

Mamy dla Was informację o tym jak może być ona stosowana. Aloes to sukulent liściowy, który liczy nawet około 400 różnych gatunków. Większość z nich jest chronionych prawnie. My korzystamy z Aloe Vera, na którym takiej ochrony nie ma. Naturalnie występuje na terenie Półwyspu Arabskiego, Madagaskaru i Afryki.

Uprawa aloesu

Ta zawsze zielona roślina zawsze wygląda doskonale i nadaje się do uprawy również w pokojowych oraz szklarniowych warunkach. W naszym kraju można ją spotkać w wielu domach, gdzie pojawia się na parapetach wystawiana na działanie promieni słonecznych. Należy ją wystawić na słońce, dać ziemię piaszczysto gliniastą i niezbyt często podlewać. W naturalnych warunkach może mieć ona nawet 5 metrów, jednak w domu raczej nie będzie przekraczać metra.

Jak uprawiać aloes

Aloes to sukulent a wiec roślina, która jest w stanie magazynować w sobie wodę i dlatego będzie radzić sobie z długimi okresami suszy. W przypadku chęci stosowania aloesu do celów leczniczych należy wybierać rośliny, które mają przynajmniej 3 lata, których liście mają około 20 cm. Około tydzień przed zbiorem przestajemy roślinę podlewać.

Właściwości odżywcze aloesu

W tej roślinie znajdujemy nawet ponad 200 różnych składników aktywnych, między innymi aminokwasy,. Liczne enzymy, kwasy tłuszczowe, polisacharydy, witaminy czy minerały. Aminokwasy są naturalnym budulcem białek, niezbędne do prawidłowej regeneracji organizmu. Z aloesu dostarczać będziemy 8 niezbędnych w naszej diecie aminokwasów. Nasz organizm sam nie jest w stanie ich wykonywać.

Dodatkowo jest to również składnik, który dostarcza cenne kwasy tłuszczowe między innymi

stearynowy, kaprylowy, mirystynowy, linolowy, linolenolowy, oleinowy, czy palmitynowy. Dzięki składnikom takim jak Kampesterol można blokować rozwój infekcji i jednocześnie chronimy się przed degradacją komórek stawów i kości. Jednocześnie beta sitosterol pozwala ograniczyć nam wchłanianie cholesterolu w jelitach, wpływa to na zmniejszenie poziomu tej substancji we krwi i dlatego będzie dla zdrowia szczególnie korzystny.

Agnieszka Witek

Redakcja jezykomania.edu.pl